Bis za “Svaromfal” na svečanom otvaranju “Taktonsa” fondacija 10/11/2019

Bis za "Svaromfal" na svečanom otvaranju "Taktonsa"

preplet2

Multimedijalnim performansom “Svetlost središta”, u izvođenju Vladimira Labata i njegovog muzičkog sastava “Svaromfal” je svečano otvoreno međunarodno takmičenje tonskih snimaka “Taktons”. Specijalni gost koncerta i ovog puta je bio čuveni džezer Hamid Drejk, u svetskim okvirima jedan od najznačajnijih muzičara na bubnjevima i udaraljkama i majstor improvizacije.

Fondacija VRL je kao tehnička podrška za izvedbu ovog performansa ustupila akustične skulpture ASL. Akustične skulpture Labat, na kojima su muzičari svirali, su vajarska dela gospodina Labata i kao takve su jedinstvene u svetu i po prvi put na “Taktonsu“ se dogodio bis na zahtev publike koja je ispunila sva mesta u sali. ASL skulpture su impozantne umetničke konstrukcije na kojima može da svira nekoliko muzičara istovremeno, improvizujući, međusobno se usklađujući sa sobom, ali i sa publikom koja u ovom nestvarnom muziciranju postaje aktivan učesnik svečulne kreacije.

Prve ASL skulpture, jedinstvene u svetu, izrađene su davnih sedamdesetih godina. Sa njihovim nastankom započeto je i kreativno-duhovno muziciranje na njima, nazvano SVAROMFAL (Svetlost središta). Muziciranjem i kreiranjem novih ASL skulptura vremenom su stvorene improvizovane vokalno-instrumentalne celine koje su našle mesto u mnogim pariturama svetskih kompozitora i izvođača.

“Srećan sam što smo našu sreću uspeli da podelimo i umnožimo sa ovoliko ljudi u publici. Fantastično je kada vam se dogodi da vas publika vraća na scenu na ovakvom jednom dešavanju kakvo je “Taktons“. Verujem da je u osnovi svega što se dogodilo večeras upravo pojam sreće. Sa 74. godine života i 50. godina rada ja sam uspeo da sačuvam u sebi dečiju radost stvaranja i deljenja kroz igru. Svi mi večeras smo se igrali i veselili, svesni da ponovo nešto radimo po prvi put, oduševljeni kako se na sceni razumemo kroz zvuke i harmoniju, oduševljeni inspiracijom i usklađenošću sa instrumentima, međusobno, sa publikom, i sa nama samima. Zahvalan sam što osećam kako smo posle ovog svečulnog doživljaja probudili mnogo lepote, dobrote i životnog potencijala svakog pojedinca koji je bio prisutan“

Vlada Labat

“Nije prvi put da sviram sa Vladom na ovim fantastičnim skulpturama, ali svaki put se iznova iznenadim utiskom da ne sviram ja instrument, nego da instrument vodi mene. Uvek je izazov stati ispred ovih skulptura svesni da su napravljene od čiste ljubavi i energije, i to je potpuno drugi doživljaj od sviranja na regularnim bubnjevima. Za to je potrebna i hrabrost. Za mene je svako muziciranje sa Vladom i ovim divnim ljudima zapravo proces učenja i lične nadogradnje“

Hamid Drake

Međunarodno takmičenje tonskih snimaka “Taktons“, koje po sedamnasesti put organizuje Radio-televizija Vojvodine, održava se od 6. do 9. novembra 2019. godine u novosadskom Studiju M. Ove godine u takmičarskoj selekciji nalazi se 99 snimaka, u šesnaest kategorija.